huurtoeslag

Is de huur die je betaalt te hoog in verhouding tot je inkomen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Huurtoeslag vraag je aan via www.belastingdienst.nl/toeslagen. Je kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543

Wil je weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

Veel gevraagd over huurtoeslag

Hoe weet ik of ik recht heb op huurtoeslag?

Algemeen

Informatie hierover vind je op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Daar kun je ook een proefberekening maken.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van mijn huurtoeslag?

Algemeen

Je kunt hiervoor gratis bellen met de Belastingtelefoon via 0800 0543.

Welke gegevens heb ik nodig om huurtoeslag aan te vragen?

Algemeen

Je DigiD, een huurspecificatie, het jaarinkomen van jezelf en/of je partner. Daarnaast heb je ook een geactiveerde berichtenbox van digiD nodig.

Wat gebeurt er met mijn huurtoeslag wanneer ik verhuis?

Algemeen

Ontvang je huurtoeslag? Dan is het belangrijk dat je op het goede adres staat ingeschreven. Het is ook van belang dat je jouw verhuizing op tijd meldt bij jouw (nieuwe) gemeente.

Ga je in een ander huurhuis wonen? Geef dan jouw nieuwe huur aan de Belastingdienst door. Zo voorkom je dat je huurtoeslag wordt stopgezet.

Verhuis je naar een woning waarvoor je geen toeslag kunt krijgen? Zoals een koopwoning of een woning in het buitenland? Zet je huurtoeslag dan stop.

Geef je wijzigingen door op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Je kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via .

Er wijzigt iets in mijn situatie en dat heeft invloed op de hoogte van mijn huurtoeslag. Hoe geef ik deze wijzigingen door?

Algemeen

Zijn er veranderingen in de samenstelling van je gezin? Of verandert jouw inkomen of dat van je medehuurder? Geef dit dan zo snel mogelijk door op www.belastingdienst.nl/toeslagen. Je kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via 0800 0543.

De huur van mijn woning veranderd. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

Algemeen

Wij geven maandelijks de huurprijzen door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst past dan jouw huurtoeslag aan. Je hoeft daar niets voor te doen. De Belastingdienst past de huurtoeslag niet direct aan. Dit gebeurt pas het jaar daarna als zij de definitieve beschikking gaan opmaken. Je krijgt dan het te weinig ontvangen bedrag alsnog. Of je moet eventueel terugbetalen.

Als je wilt dat de Belastingdienst het bedrag direct aanpast dan moeten je dit zelf doorgeven via www.belastingdienst.nl/toeslagen. Je kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via .

Wat is de toeslaghuur of rekenhuur?

Algemeen

De toeslaghuur of de rekenhuur is het bedrag waarover de Belastingdienst de huurtoeslag berekent. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus de servicekosten.