veiligheid

Veilig wonen regelen we samen. Wij zorgen voor een goede, veilige woning. Bijvoorbeeld met rookmelders en goede sloten. Maar jij kunt ook veel doen. Bijvoorbeeld je rookmelder regelmatig testen en alles goed afsluiten als je niet thuis bent. Woon je in een flat of appartementencomplex? Laat dan geen spullen staan in gangen, galerijen of andere vluchtwegen. Op deze pagina vind je alle informatie over veilig wonen.

Nieuwe regels brandveiligheid in flats en appartementencomplexen

In een flat of appartementencomplex is het extra belangrijk om brand te voorkomen. Want daar wonen veel mensen dicht bij elkaar die via dezelfde weg moeten kunnen vluchten. Daarom heeft de regering sinds 1 juli 2024 nieuwe regels ingevoerd. Klik op de link hieronder om te lezen wat deze regels voor jou als bewoner tekenen. 

> Klik hier voor meer informatie over de nieuwe regels

Dit kun je zelf doen om een brand te voorkomen

De brandweer heeft een checklist gemaakt met tips over wat je zelf kunt doen om het risico op brand kleiner te maken.

> Klik hier om de checklist te bekijken op de website van de brandweer

Verzeker je spullen

Wij hebben voor al onze woningen een opstalverzekering. Deze hoef je dus niet zelf te regelen. Maar daarmee zijn jouw spullen niet verzekerd, bijvoorbeeld bij schade door een brand. Hiervoor regel je zelf een inboedelverzekering.

> Klik hier voor meer informatie over verzekeringen

Veel gevraagd over veiligheid

Een bewoner heeft zijn/haar scootmobiel of (elektrische) fiets geparkeerd op de galerij. Mag dat?

Algemeen

Nee, dit mag niet. Een galerij is een vluchtweg. In vluchtwegen mogen geen spullen staan. Zo kan iedereen veilig vluchten als er brand is. En kunnen hulpdiensten altijd gemakkelijk bij een woning komen.

Daarbij komt dat de batterij van scootmobielen en elektrische fietsen brand kan veroorzaken. Het is daarom extra belangrijk om deze vervoersmiddelen op een veilige plek te zetten. 

Ik heb geen rookmelder(s) in mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Het is verplicht om op iedere verdieping van je woning een rookmelder te hebben hangen. Als verhuuder moeten wij hiervoor zorgen. In de meeste woningen die wij verhuren hangen rookmelder(s). Neem contact met ons op als er in jouw woning geen rookmelder(s) hangen. Dan komen wij deze gratis plaatsen. Je belt hiervoor naar 088 008 1400 of stuur een e-mail: welkom@wonenbijJOOST.nl.

Mijn rookmelder is kapot. Vervangen jullie deze?

Algemeen

Als de rookmelder van ons is wel. Ben je lid van het serviceabonnement? Dan vervangen we ook de batterij als dit nodig is. Heb je de rookmelder zelf opgehangen? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.

Hoe test ik of mijn rookmelder nog goed werkt?

Algemeen

Het is verstandig om zo nu en dan te testen of je rookmelder het nog goed doet. Druk ongeveer 10 seconden op de testknop van de rookmelder. De testknop is een klein rond knopje op de zijkant of het deksel van de rookmelder. Gaat het alarm af? Dan doet de rookmelder het goed.

Let op: test je rookmelder niet vaker dan maximaal 3 keer per jaar en laat deze maar heel kort afgaan. Door het testen gaat de batterij namelijk veel sneller leeg. 

Wat moet ik doen als mijn rookmelder piept?

Algemeen

Gaat het om een rookmelder die door ons is opgehangen? Of een rookmelder die is aangesloten op elektriciteit? Neem dan contact met ons op via 088 008 1400.

Gaat het om een rookmelder die je zelf hebt opgehangen of is opgehangen door een vorige bewoner? Raadpleeg dan de handleiding van de rookmelder om erachter te komen waarom de rookmelder piept. Vaak komt dit doordat de batterij bijna leeg is. Als je de batterij vervangt, stopt het piepen.

Ik wil een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen of verlengen. Hoe werk dit?

Algemeen

Dit kun je zelf regelen via de website over het Politiekeurmerk Veilig Wonen: www.politiekeurmerk.nl. De kosten zijn voor jou, zowel die voor het certificaat als die voor de aanpassingen die je moet doen.

Hoe weet ik of mijn woning geschikt is voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Algemeen

Op www.politiekeurmerk.nl vind je volop informatie. Hulp nodig? Schakel een bedrijf in dat is gespecialiseerd in het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Zij bekijken of jouw woning aan de eisen voldoet. Alle kosten die met het certificaat te maken hebben, zijn voor jou.

Wat zijn de regels voor brandveiligheid in flats en appartementencomplexen?

Algemeen

In een flat of appartementencomplex is het extra belangrijk om brand te voorkomen. Want daar wonen veel mensen dicht bij elkaar die via dezelfde weg moeten kunnen vluchten. Daarom heeft de regering sinds 1 juli 2024 nieuwe regels ingevoerd. Hieronder lees je wat deze regels voor jou als bewoner betekenen:

Houd vluchtwegen altijd vrij

In vluchtwegen mogen geen spullen staan, liggen of hangen. Vluchtwegen zijn de gangen, galerijen en trappenhuizen die je deelt met je buren. Zet hier dus geen scootmobielen, fietsen, meubels of andere spullen neer. Vrije vluchtwegen zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig kan vluchten bij brand. En dat hulpdiensten snel bij een woning kunnen komen.

Wat wel mag in vluchtwegen

Bij de ingang van je woning mag je:

  • een foto, schilderij of andere afbeelding ophangen van maximaal 70x70cm groot, en
  • een deurmat neerleggen van maximaal 70x70cm groot.

Stal je scootmobiel of elektrische fiets op een veilige plek

De batterij van een scootmobiel of elektrische fiets kan brand veroorzaken. Daarom is het extra belangrijk om deze vervoersmiddelen op een veilige plek te zetten:

  • Heeft jouw flat/appartementencomplex een scootmobielstalling?
    Stal je scootmobiel dan daar. Elektrische fietsen mogen hier niet staan. Niet ieder complex heeft een scootmobielstalling. We onderzoeken momenteel waar dit nodig is en welke mogelijkheden er zijn. Dit kost tijd. We denken hier 6 tot 12 maanden voor nodig te hebben. In de tussentijd is het wel belangrijk dat je jouw scootmobiel veilig stalt.
  • Heb je een berging?
    Zet jouw scootmobiel of elektrische fiets dan daar.
  • Geen berging?
    Zet jouw scootmobiel of elektrische fiets dan in je eigen woning, het liefst in een afgesloten ruimte.
  • Is dit allemaal niet mogelijk?
    Voor vragen en problemen met betrekking tot het stallen van je scootmobiel, neem je contact op met je gemeente. Zij kunnen helpen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor andere vragen neem je contact op met jouw wijkbeheerder

Mag ik mijn scootmobiel of (elektrische) fiets op de gang, galerij of in een andere algemene ruimte neerzetten of opladen?

Algemeen

Nee, dit mag niet. Gangen en galerijen zijn vluchtwegen. In vluchtwegen mogen geen spullen staan. Zo kan iedereen veilig vluchten als er brand is. En kunnen hulpdiensten snel bij een woning komen.

Daarbij komt dat de batterij van scootmobielen en elektrische fietsen brand kan veroorzaken. Het is daarom extra belangrijk om deze vervoersmiddelen op een veilige plek te zetten. 

Waar staat je scootmobiel of elektrische fiets veilig?

  • Heeft jouw flat/appartementencomplex een scootmobielstalling?
    Stal je scootmobiel dan daar. Elektrische fietsen mogen hier niet staan. Niet ieder complex heeft een scootmobielstalling. We onderzoeken momenteel waar dit nodig is en welke mogelijkheden er zijn. Dit kost tijd. We denken hier 6 tot 12 maanden voor nodig te hebben. In de tussentijd is het belangrijk dat je jouw scootmobiel veilig stalt.
  • Heb je een berging?
    Zet jouw scootmobiel of elektrische fiets dan daar.
  • Geen berging?
    Zet jouw scootmobiel of elektrische fiets dan in je eigen woning, het liefst in een afgesloten ruimte.
  • Is dit allemaal niet mogelijk?
    Voor vragen en problemen met betrekking tot het stallen van je scootmobiel, neem je contact op met je gemeente. Zij kunnen helpen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor andere vragen neem je contact op met jouw wijkbeheerder. 

Waarom zijn er sinds 1 juli 2024 nieuwe brandveiligheidsregels voor flats en appartementencomplexen?

Algemeen

In een flat of appartementencomplex is het extra belangrijk om brand te voorkomen. Want daar wonen veel mensen dicht bij elkaar die via dezelfde weg moeten kunnen vluchten. Daarom heeft de regering sinds 1 juli 2024 nieuwe regels ingevoerd. 

Waarom nieuwe regels?

  1. Vrije vluchtwegen redden levens
    Het is belangrijk dat iedereen snel en zelfstandig kan vluchten bij brand. En dat hulpdiensten altijd gemakkelijk bij een woning kunnen komen. Spullen in gangen en trappenhuizen kunnen je vluchtweg blokkeren en dus gevaarlijk zijn. 
  2. Meer risico op brand door nieuwe apparaten
    Steeds meer mensen hebben elektrische fietsen en scootmobielen. Deze hebben batterijen die brand kunnen veroorzaken.  Daarom is het belangrijk om deze vervoersmiddelen op een veilige plek te zetten.In dit filmpje is te zien hoe een scootmobiel geparkeerd op de gang in brand vliegt. Door de giftige rook is veilig vluchten binnen twee minuten niet meer mogelijk.
  3. Eerdere branden zorgden voor gevaarlijke situaties voor bewoners en hulpdiensten
    Dit kwam doordat spullen in algemene ruimten de brand erger maakten en voor veel rook zorgden. Hierdoor werd vluchten moeilijker.

Wat gebeurt er als bewoners hun spullen in de vluchtweg laten staan?

Algemeen

We gaan ervan uit dat je jouw eigen veiligheid en die van je buren net zo belangrijk vindt als wij. Loop je ergens tegenaan of heb je vragen? Neem dan contact op met je wijkbeheerder. Klik hier voor de contactgegevens

Bewoners die hun spullen nog niet weggehaald hebben worden hierop aangesproken. Zowel persoonlijk als per post. Helpt dit niet en blijven de spullen er staan? Dan laten wij de spullen weghalen. De kosten hiervan betaalt de bewoner zelf.

Mag ik mijn scootmobiel of (elektrische) fiets op de gang of galerij neerzetten?

Algemeen

Nee, dit mag niet. Er mogen geen spullen staan in vluchtwegen. Vluchtwegen zijn de gangen, galerijen en trappenhuizen die je deelt met je buren. Vrije vluchtwegen zorgen ervoor dat iedereen veilig kan vluchten bij brand. En dat hulpdiensten altijd gemakkelijk bij een woning kunnen komen.

Daarnaast kan de batterij van een scootmobiel of elektrische fiets brand veroorzaken. Daarom is het extra belangrijk om deze vervoersmiddelen op een veilige plek te zetten. 

Waar staat je scootmobiel of elektrische fiets veilig?

  • Heeft jouw flat/appartementencomplex een scootmobielstalling?
    Stal je scootmobiel dan daar. Elektrische fietsen mogen hier niet staan. Niet ieder complex heeft een scootmobielstalling. We onderzoeken momenteel waar dit nodig is en welke mogelijkheden er zijn. Dit kost tijd. We denken hier 6 tot 12 maanden voor nodig te hebben. In de tussentijd is het belangrijk dat je jouw scootmobiel veilig stalt.
  • Heb je een berging?
    Zet jouw scootmobiel of elektrische fiets dan daar.
  • Geen berging?
    Zet jouw scootmobiel of elektrische fiets dan in je eigen woning, het liefst in een afgesloten ruimte.
  • Is dit allemaal niet mogelijk?
    Voor vragen en problemen met betrekking tot het stallen van je scootmobiel, neem je contact op met je gemeente. Zij kunnen helpen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor andere vragen neem je contact op met jouw wijkbeheerder. 

Waarom mag ik mijn scootmobiel of elektrische fiets wel in mijn eigen woning neer te zetten?

Algemeen

Heeft jouw flat of appartementencomplex geen scootmobielstalling? En heb je ook geen berging? Dan zet je je scootmobiel in je eigen woning, het liefst in een aparte, afgesloten ruimte. Die ruimte werkt als een brandveilige zone. Als er brand uitbreekt, verspreiden vuur en rook minder snel. Hierdoor heb je meer tijd om veilig te vluchten. We raden je aan om in deze ruimte een rookmelder te hangen.

Je mag je scootmobiel of elektrische fiets nooit op de gang of galerij parkeren. Dit is een vluchtweg die altijd vrij moet blijven. Zo kan iedereen veilig vluchten als er brand is.

Waarom mag ik geen spullen meer in een gemeenschappelijke ruimten zetten, ook niet voor even?

Algemeen

Volgens de regels voor brandveiligheid in flats en appartementencomplexen moeten vluchtwegen altijd vrij zijn. Vluchtwegen zijn de gangen, galerijen en trappenhuizen die je deelt met je buren. Hier mogen dus nooit spullen staan, liggen of hangen. Ook niet eventjes. Je weet immers nooit wanneer er brand uitbreekt.

Vrije vluchtwegen zorgen ervoor dat iedereen veilig kan vluchten als er brand is. En dat hulpdiensten snel bij een woning kunnen komen.

Gelden de brandveiligheidsregels ook voor meubels en spullen in de ontmoetingsruimte van ons complex?

Algemeen

Dat ligt eraan. Is het een aparte, afgesloten ruimte? En hoef je niet door deze ruimte heen om te vluchten als er brand is? Dan is de ontmoetingsruimte waarschijnlijk geen vluchtweg. Dit betekent dat je er spullen mag neerzetten en ophangen.

Is de ontmoetingsruimte wel een vluchtweg? Dan mag je hier niets neerzetten of ophangen.

Twijfel je of de ruimte een vluchtweg is? Neem dan contact op met je wijkbeheerder. 

Gelden de brandveiligheidsregels ook voor een open galerij?

Algemeen

Ja, galerijen zijn ook vluchtwegen. Daarom gelden de regels voor brandveiligheid in flats en appartementencomplexen ook hier.

Mijn buur houdt zich niet aan de brandveiligheidsregels. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek je buur aan en vraag om de spullen weg te halen in verband met brandveiligheid. Misschien heeft je buur hulp nodig of is er iets niet duidelijk. Helpt dit niet? Neem dan contact op met je wijkbeheer. Klik hier voor de contactgegevens. 

Hoe kan ik helpen om mijn flat/appartementencomplex brandveiliger te maken?

Algemeen

Heel fijn dat je wilt helpen! Het belangrijkste is dat je je houdt aan de regels voor brandveiligheid in flats en appartementencomplexen. 

  • Houd vluchtwegen altijd vrij.
  • Je mag bij de ingang van je woning wel:
    • een foto, schilderij of andere afbeelding ophangen van maximaal 70x70cm groot en
    • een deurmat neerleggen van maximaal 70x70cm groot.
  • Stal je scootmobiel of elektrische fiets op een veilige plek.

Je helpt ook door je buren aan te spreken wanneer zij spullen in de vluchtweg hebben staan. Misschien heeft je buur wat hulp nodig of is er iets onduidelijk. 

We nodigen je ook van harte uit om met ons mee te denken over hoe we flats en appartementencomplexen weer gezellig kunnen maken. Want door de nieuwe regels zijn de gemeenschappelijke ruimtes wel wat kaal geworden. Kleine aanpassingen, zoals bijvoorbeeld een kleur op de muur, zijn misschien wel mogelijk. Heb je een idee? Neem dan contact op met je wijkbeheerder. Klik hier voor de contactgegevens.

Zijn de spullen die JOOST zelf heeft neergezet in flats/appartementencomplexen wel brandveilig?

Algemeen

Spullen die niet toegestaan zijn volgens de nieuwe brandveiligheidsregels, halen we weg of vervangen we in overleg met de bewoners. 

Ik heb spullen in de vluchtweg staan maar kan deze zelf niet afvoeren. Kunnen jullie me helpen?

Algemeen

Misschien kan een familielid, kennis of een van je buren je helpen. Gaat dat niet? Neem dan contact op met je wijkbeheer. Klik hier voor de contactgegevens. 

Ik heb een idee om mijn complex gezelliger te maken. Waar kan ik dat doorgeven?

Algemeen

Ideeën zijn van harte welkom! Je geeft deze door aan je wijkbeheerder. Klik hier voor de contactgegevens. 

Hoe zorgt JOOST voor brandveiligheid in flats en appartementencomplexen?

Algemeen

In een flat of appartementencomplex is het extra belangrijk om brand te voorkomen. Want daar wonen veel mensen dicht bij elkaar die via dezelfde weg moeten kunnen vluchten. Woonstichting JOOST zorgt ervoor dat de flats en appartementencomplexen veilig zijn en aan de regels voor brandveiligheid voldoen. Ook controleren we regelmatig of bewoners zich houden aan de regels. 

Mag ik met kerst of andere feestdagen versiering neerzetten of ophangen in de algemene ruimte?

Algemeen

Nee, dit mag niet volgens de nieuwe brandveiligheidsregels.

Krijg ik een rookmelder van jullie?

Algemeen

Ja, wij zorgen als verhuurder voor rookmelder(s) in onze woningen. Het is verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te hebben hangen. Heb jij er nog geen hangen? Neem dan contact met ons op. Dan komen wij deze gratis plaatsen. Je belt hiervoor naar 088 008 1400 of stuur een e-mail: welkom@wonenbijJOOST.nl.