JOOST koestert haar trouwe Gouden Huurders

Je huis. De plek waar je veel tijd doorbrengt en van alles meemaakt. Mensen die al vijftig jaar huren van JOOST wonen vaak lang in hetzelfde huis. Dan heeft zelfs het grootste deel van hun leven zich op die ene plek afgespeeld. Hoe bijzonder!

“Na vijftig jaar heeft zich een heel leven in een huis afgespeeld”

“Vanmiddag zijn de huurders van negen adressen uitgenodigd. Dit zijn tenminste 450 jaren huurderschap!” Enthousiast benadrukt Marieke Vossen, directeur-bestuurder van JOOST, hoe bijzonder ze het samengekomen gezelschap in de Boxtelse spiegeltent BonSalon vindt. “Gelukkig kunnen jullie huizen niet praten, anders zouden we veel verhalen horen. Er heeft zich een heel leven afgespeeld. Laat u vooral een beetje verwennen door JOOST, als dank voor al die jaren.”

Veilig voelen

Marietje Persoons (70) was vijftig jaar geleden samen met haar man de eerste bewoner van haar huis aan de Van Leeuwenstaat, vlak bij het Boxtelse station. “Het was en is een fijn, groot huis van drie verdiepingen. Ik voelde me er direct huis.” Inmiddels is haar man overleden, maar nog altijd woont ze er met veel plezier. “Ik voel me er veilig en heb goede contacten in de buurt. Wanneer ik met de trein een dagje weg ga, passen zij op mijn hond Piedra en kat Mickey. Altijd wanneer ik de sleutel in het slot steek, denk ik: ‘Fijn, weer thuis!’”

Volle kamers

Nico (78) en Ria (73) van den Braak streken 52 jaar geleden neer in de Berkengaard, midden in de wijk Boxtel-Oost. Ria: “We wonen er nog altijd zo fijn. We hebben veel groen om ons heen en het is er autovrij.” Is kleiner wonen een optie voor het paar? “Nee”, zo klinkt het eensgezind. Nico: “Ria schildert op zolder, ik heb als radiozendamateur een kamer in gebruik en we hebben een logeerkamer voor de kleinkinderen. Iedere kamer wordt gebruikt.”

Klaarwakker

Gerard (73) en Ans (74) van der Plas betrokken in 1974 hun huis aan de Doornakkerlaan, in de buurt van Park Molenwijk. Gerard: “Die eerste nacht lag ik klaarwakker in bed, want ik hoorde de treinen die in de buurt passeren. ‘Hier woon ik niet lang, dacht ik toen, maar dat heeft anders uitgepakt.” Ans: “De buurt is fijn. We lopen de deur niet plat bij elkaar, maar laatst bleef het gordijn bij de overburen wel erg lang dicht, en dan gaan we even informeren.”

Marieke Vossen schuift bij iedereen aan en luistert met zichtbaar plezier naar alle verhalen. Haar boodschap is aan ieder tafeltje hetzelfde: “Zoek altijd contact met JOOST wanneer er iets aan de hand is. Kom naar de balie of bel op, het is allemaal goed. De drempel is laag, iedereen is welkom!”